Objavljeno 01.12.2017

Kategorija : Riječ Svetog Oca

Papa u Svetoj Marti: Naše crkve su crkve služenja i besplatnosti, a ne supermarketi

Budnost, služenje, besplatnost: tri su riječi koje je papa Franjo naglasio u svojoj jučerašnjoj propovijedi u Domu svete Marte komentirajući dva liturgijska čitanja: prvo iz Knjige o Makabejcima, a drugo iz Evanđelja po Luki, čija je zajednička tema čišćenje hrama. Kao što su Juda i njegova braća ponovno posvetili hram koji su obeščastili pogani, tako je Isus izbacio trgovce iz doma Jahvina koji se pretvorio u leglo lopova.

Kako se može očistiti hram Božji – upitao je Papa i odgovorio – uz pomoć budnosti, služenja i besplatnosti. Najvažniji je hram Božji naše srce – rekao je Sveti Otac i nastavio – u nama živi Duh Sveti. Što se događa u našim srcima?

 

Jeste li naučili biti budni u svojoj nutrini kako bi hram u vašim srcima bio samo za Duha Svetoga? – upitao je Sveti Otac i nastavio s nizom drugih potpitanja – Što to znači očistiti hram, nutarnji hram i bdjeti? Jeste li pozorni na ono što se događa u vašem srcu? Tko dolazi, tko odlazi… Kakvi su vaši osjećaji, vaša razmišljanja? Razgovarate li s Duhom Svetim? Slušate li Duha Svetoga? Treba bdjeti, odnosno biti  pozoran na ono što se događa u našem hramu, u našoj nutrini.

Isus je – nastavio je papa Franjo – na osobit način prisutan u bolesnima, u onima koji trpe, u gladnima i zatvorenicima. Pitam se: znamo li čuvati hram? Brinemo li se o hramu svojim služenjem? Prilazimo li drugima kako bismo im pomogli, da bismo ih obukli, utješili one kojima je to potrebno? Sveti je Ivan Krizostom prekoravao one koji su davali mnogo priloga za ukrase kako bi fizički uljepšali hram, a nisu se brinuli za potrebite. Korio ih je i govorio: „Ne, to nije dobro. Najprije služenje, a onda ukrasi.“ Kada se približimo drugome da bismo služili, da bismo pomogli, sličimo Isusu koji je ondje.

Potičući na treći stav besplatnosti, Sveti ga je Otac objasnio: Koliko puta s tugom ulazimo u hram u nekoj župi ili biskupiji, a da ne znamo jesmo li u Božjoj kući ili u supermarketu jer tamo se trguje i postoji cijena za sakramente. Nedostaje besplatnost. Bog nas je spasio besplatno, ništa nam nije naplatio.

Na kraju je papa Franjo pitao: je li zaista potrebno imati novac da bismo održali strukture, da bismo se brinuli za uzdržavanje svećenika? Papin odgovor glasi: „Dajte besplatno i Bog će dati sve ostalo. Bog će dati sve ono što nedostaje. Neka naše crkve budu – crkve služenja i besplatnosti – zaključio je Papa.

Radio Vatikan | Bitno.net


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

U Krašiću proslavljena 25. obljetnica svećeništva vlč. Darka Pužina


Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 7. srpnja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, svečano je proslavljena 25. obljetnica svećeništva vlč. Darka Pužina.

Cvjetnica u Krašiću!


Procesijom i misnim slavljem, kao i diljem domovine proslavljen blagdan Cvjetnice.

Redovnice su neodvojiva sastavnica Stepinčeva životnog puta, službe i mučeništva


Više od tri stotine redovnica s područja Zagrebačke nadbiskupije hodočastilo je u subotu 6. travnja 2019. godine u Krašić.

Biskup Gorski krstio Viktora, sedmo dijete u obitelji Švalj


Obitelj Švalj krstila je svoje sedmo dijete i dodijelili mu ime Viktor, u prisustvu mnogobrojnih članova krašićke župe i posjetitelja, u krugu prijatelja, vjernika i obitelji.

Devetnica uoči proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca u Krašiću, 2019.


Devetnica uoči proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca u Krašiću, 2019.

Predsjednica u Krašiću: Život Alojzija Stepinca treba biti svjetlo našim djelima


Predsjednica u Krašiću: Život Alojzija Stepinca treba biti svjetlo našim djelima