Objavljeno 08.05.2020

Kategorija : Župne obavijesti

U Krašiću svečano proslavljen 122. rođendan blaženoga Alojzija Stepinca

U petak 8. svibnja 2020. svečanom svetom misom proslavljen je 122. rođendan blaženog  Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, kao i dan Općine Krašić te Osnovne škole bl. Alojzija Stepinca.Skromnije nego inače, zbog pridržavanja epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati svečanu procesiju od Blaženikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve u Krašiću. Svečana sveta misa slavila se u 11 sati na otvorenom prostoru ispred krašićke crkve Presvetoga Trojstva pokraj spomenika bl. Alojzija Stepinca kao što je to bilo i 1998. kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio i otvorio kip blaženoga Alojzija Stepinca i kada je tom prigodom najavljen  dolazak svetog oca pape Ivana Pavla II. u našu domovinu Hrvatsku te proglašenje Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u miru, mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom, župnikom župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke preč. Damirom Ocvirkom, dekanom Lipničko – ozaljskim, preč. Josipom Jakovčićem, svim svećenicima Jastrebarskog dekanata, studentom vlč. Ivanom Bingulom, vojnim kapelanom Ilijom Mikulićem te domaćim sinovima krašićke župe vlč. Markom Torbarom i vlč. Darkom Pužinom.
U svojoj homiliji biskup Jezerinac naglasio je svetački život blaženoga Alojzija Stepinca od djetinjstva pa do smrti. Primjer nam je dao da i mi živimo tako. Stavio je naglasak na majku Barbaru od koje je Alojzije naslijedio jaku i živu vjeru, te kako je upravo zahvaljujući majci Barbari koja je tri puta tjedno postila na nakanu da postane svećenik to i postao, kasnije  kardinal, a danas je najsvjetliji lik crkve u Hrvata.

Na kraju misnog slavlja župne animatorice obučene u krašićku narodnu nošnju uručile su zahvalnice u ime Župe Presvetog Trojstva u Krašiću svim njezinim dobročiniteljima.

 

Foto: Foto Jaska studio
Ines Matoš, župna animatorica


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku


Pokojni krašićki župnik i jedan od najbližih suradnika bl. Alojzija Stepinca, vlč. Josip Vraneković, rođen je 16. ožujka 1921., prije točno 100 godina. Povodom njegova rođenja u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću će se održati proslava 21. ožujka, u sklopu

Papa primio u audijenciju nuncija Giorgia Linguu


Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu. Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku lj

Nuncij Lingua predvodio proslavu Stepinčeva u Krašiću


Na 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću središnje svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA


STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA

Osmi dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću


Misno slavlje osmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 8. veljače krapinski dekan i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju preč. Vladimir Drnetić.

Mons. Svalina: Isusova nagrada strpljivima i ustrajnima uvijek je veća od trenutačnih problema i poteškoća


Misno slavlje sedmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 7. veljače ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa svećenicima Jastrebarskoga dekanat