Objavljeno 04.10.2020

Kategorija : Župne obavijesti

Župa Krašić svečano proslavila 22. obljetnicu proglašenja Alojzija Stepinca blaženim

Župa Krašić svečano proslavila 22. obljetnicu proglašenja Alojzija Stepinca blaženim

Župa Presvetog Trojstva u Krašiću proslavila je 22. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca trima posebnim događajima. U dolini kardinala otvorena je planinarsko-hodočasnička staza koja nosi blaženikovo ime, postulator kauze za proglašenje Stepinca svetim podijelio je sakrament svete potvrde krašićkim krizmanicima, a održan je i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i akademske godine, kao i zahvala za plodove zemlje.

Devetero krizmanika primilo sakrament svete potvrde

U subotu 3. listopada, devetero krizmanika primilo je sakrament svete potvrde koji im je podijelio mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. U svojoj je homilji istaknuo osobitu radost da na 22. obljetnicu proglašenja blaženim Alojzija Stepinca može biti prisutan među mladima Stepinčeve rodne župe koji će simbolično upravo na taj dan biti pomazani Duhom Svetim. 

Mons. Batelja je ohrabrio krizmanike da ustraju u svojoj vjeri te da se pri poteškoćama s kojima se susreću sjete upravo blaženog Alojzija koji je živi primjer ljubavi prema Bogu, domovini i bližnjima. Podsjetio je i kako materijalna dobit ne može dovesti do sreće ako Božji blagoslov izostane te zaključio kako u blaženom Alojziju imaju sve potrebno za ostvarenje svojih života. 

Za ovu svečanu prigodu krizmanici i njihovi kumovi bili su odjeveni u hrvatsku narodnu nošnju. U koncelebraciji misnog slavlja, uz domaćeg župnika vlč. Ivana Vučaka, bili su preč. Gojislav Kovačić, vršitelj dužnosti dekana Jastrebarskog dekanata, vlč. Filip Marić, upravitelj Župe sv. Nikole u Jastrebarskom, preč. Darko Pužin, župnik Župe sv. Klare u Zagrebu. 

Zaziv Duha Svetoga i zahvala za plodove zemlje

Na blagdan sv. Franje Asiškog, u nedjelju 4. listopada, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću služena je svečana sveta misa zaziva Duha Svetoga na sve osnovnoškolce, srednjoškolce i studente te zahvala na plodovima zemlje. Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe, koji se u svojoj homiliji posebno obratio osnovnoškolskoj djeci potičući ih da budu pošteni ljudi koji će pomagati drugima, a ne oni koji će gledati na nedostatke drugoga. Naglasak je stavio na rečenice iz liturgijskog čitanja iz Knjige proroka Izaije pojasnivši kako smo svi vinogradari, a samo je jedan Gospodin koji upravlja svime:. “Sve što god imamo, od Njega je dano i jednog ćemo dana doći samo raširenih ruku u vječnost bez ičeg ovozemaljskog”, zaključio je. 

Na kraju mise vlč. Vučak zaželio je svoj djeci i djelatnicima Osnovne škole kardinal Alojzije Stepinac uspješnu školsku godinu u ovim teškom i neizvjesnom vremenu. Nakon svete mise uslijedio je blagoslov kruha i plodova njiva na središnjem krašićkom trgu.

Blagoslovljena planinarsko-hodočasnička staza bl. Alojzija Stepinca

Nakon svete mise zaziva Duha Svetoga i blagosova kruha, u Krašiću je blagoslovljena i otvorena planinarsko-hodočasnička staza posvećena blaženom Alojziju te jednostavno nazvala “Staza blaženog Alojzija Stepinca”. 

Šezdesetak planinara, šetača i domaćih mještana uputili su se odmah nakon otvorenja i blagoslova stazom dugom nešto više od dvanaest kilometara i obišli pet kontrolnih točaka: 1. Krašić, 2. crkva svetog Ivana, 3. kip svete Ane, 4. Jezerine i 5. Lović Prekriški. 

Staza je namjenjena svima koji vole šetati, hodati i planinariti, zaljubljenicima u prirodu, kao i poštivateljima blaženog kardinala Stepinca, a vodi putevima kojima je i sam Stepinac rado šetao i posjećivao. 

Projekt Staze blaženog Alojzija Stepinca realiziran je na temelju ideje gospodina Mladena Kuke i zahvaljujući suradnji Župe Krašić, Općine Krašić i Turističke zajednice Krašić.

Autorice: Dubravka Ferenčić i Ines Matoš, župne medijske suradnice


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

U KRAŠIĆU PROSLAVLJEN TITULAR STARE ŽUPNE CRKVE SV. TRIJU KRALJEVA


U srijedu, 6. siječnja 2021. godine svečano je proslavljen titular stare krašićke župne crkve koja se spominje još davne 1334. godine po zapisima Ivana Arhiđakona Goričkog.

Blagoslov vode u našoj župi


Blagoslov vode u našoj župi bit će 5. siječnja, uoči Bogojavljenja, na večernjoj sv. misi u 18:30 sati. Blagoslovljena voda u bočici moći će se uzeti ispred oltara u utorak i na blagdan Bogojavljenja nakon sv. misa. Nije potrebno nositi svoje boce.

KRAŠIĆ ZA VUKOVAR


U predvečerje 18. studenog 2020. god. u Krašiću je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te 112. rođendan časne sestre Žarke Julijane Ivasić.

Pozivom na broj 060 9006 sudjelujte u obnovi spomen doma blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću


Krašić, 15. listopada 2020. – Nakon što su tragovi vremena postali sve očitiji na jednom od simbola ustrajanja u vjeri i ljubavi prema domovini i ljudima - spomen domu blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću, u kojem je proveo posljednje godine svoga život

Župa Krašić svečano proslavila 22. obljetnicu proglašenja Alojzija Stepinca blaženim


Župa Presvetog Trojstva u Krašiću proslavila je 22. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca trima posebnim događajima.

***BICIKLOM KROZ HRVATSKU ZA SPOMEN DOM BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU!"


***BICIKLOM KROZ HRVATSKU ZA SPOMEN DOM BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU!"