Objavljeno 11.11.2018

Kategorija : Župne obavijesti

ŽUPLJANI ŽUPE KRAŠIĆ HODOČASTILI U SVETU ZEMLJU

HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

Hodočašće u Svetu Zemlju za nas kršćane je neusporedivo. Koračati mjestima Isusova djetinjstva, dodirivati zemlju koju je on dirao i volio, gledati „njegovim očima“ nebo koje je on gledao… Doći u Svetu Zemlju za nas je vraćanje korijenima, upoznavanje vlastitog identiteta. U ambijentu Svete Zemlje hodočasnik još više zavoli svog Spasitelja Isusa Krista i lakše razumije i doživi njegove riječi i djela zapisana u evanđeljima. Tko je bio u Svetoj Zemlji „drugačije“ sluša Božju riječ.

Krenuli smo 10.10. prema Svetoj Zemlji. Pridružili smo se župljanima Sv. Roka iz Draškovca. Organizator ovoga hodočašća je bila agencija "Smisao života" iz Donje Stubice vlasnik g. Mijo Rak. Župljane iz župe Krašić vodio je vlč. Ivan Vučak, a župljane iz Draškovca vodio je Matija Vonić, župnik.

Stručni vodič je bio dr. Anđelo Maly, koji je na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu 2015. obranio je doktorat iz teologije, sa specijalizacijom iz biblijske teologije, pod naslovom Od zarobljenog atlete do nebeskog prvaka. Eshatologija i agonistička metafora u Poslanici Filipljanima“.

Od veljače 2015. do rujna 2016. bio je asistent pri katedri Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, a na KBF-u u Zagrebu predaje od listopada 2015. 

Otvorio nam se drugi svijet koji je različiti od našega,ali nama na neki način i blizak. Poslije ugodnoga let od 3 sata spustili smo se na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu.

 

Nešto o Izraelu- Izrael je zemlja koju Židovi  smatraju domovinom, tako da je i na grbu Izraela menora, a na zastavi Davidova zvijezda.

Utjecaj islama u Izraelu prije svega dolazi iz susjedne Palestine čije je stanovništvo većinom islamske vjeroispovjesti. Mnogo Palestinaca živi s izraelske strane granice te je posljedica toga i drugi službeni jezik u Izraelu arapski. Drugi razlog je sveto mjesto islama u Jeruzalemu te velika naseljenost u islamskoj četvrti  u Jeruzalemu.

Kršćani čine vjersku manjinu u odnosu na muslimane i Židove, što je direktan uzrok geopolitičkih previranja u zadnjih dvije tisuće godina; islamskih osvajanja te uspostave židovske države 1948. godine. Većina kršćanskih svetišta poput (istočnog) Jeruzalema,Betlehema ili Hebrona nalaze se u susjednoj palestinskoj Zapadnoj obali,dok se u Izraelu nalazi grad Nazaret.

U prehrani je velik fokus na povrću. Čak 13% populacije su vegetarijanci ili vegani, pa svako mjesto nudi razne opcije za njih. Tel Aviv je u 2015. godini prema Daily Mealu iskočio kao TOP destinacija za vegane i vegetarijance, ispred Berlina, New Yorka i indijskog Chennaija.

Najviše turista dolazi iz SAD-a, no zanimljivo je da je Hrvatska u 2015. godini bila treća na popisu zemalja s porastom dolazaka, čak 62% više nego prethodne godine. U Izraelu živi i jako puno Rusa, njih 900.000 koji čine ukupno 20% stanovništva. 

Zid plača su tako prozvali kršćani, za Židove je tu uvredljiv pojam i zovu ga Zapadni zid. Naime, Židovi barem jednom u životu trebaju posjetiti hram kralja Salamona, sina velikog kralja Davida, kojeg je kasnije obnovio Herod Veliki. Pogrešnim tumačenjem načina židovske molitve, kršćani su mislili da Židovi dolaze plakati, što je rezultiralo da ga prozovu Zid plača. Zid je popularan i među turistima vjeruju da će se im se ispuniti želja koju ispišu na papirić i utaknu u zid. 

IZRAEL ( hebrejski MEDINAT  YISRA’EL),Površina:  20.320 km2,Broj stanovnika: oko 7.000,000 (2000. godine),Gl. Grad: JERUZALEM, Državno uređenje:  REPUBLIKA. Novac je šekel,ali uvelike se kupuje s američkim dolarima. Narodnosni sastav (2017.): Židovi 74,6 %, Arapi 20,9 %.

Vjerski sastav (2016.): Židovi 74,71 %, Muslimani (većinom suniti) 17,66 %, Kršćani 1,95 %, drugi 4,07 %

 

Betlehem: Razgledavali  smo Betlehem,grad Isusova rođenja.Svetu misu smo imali u crkvi Isusova rođenja. Ušli smo u špilju sv. Jeronima i susreli se s mjestom gdje je živio i preveo sveto pismo tzv. „VULGATA.“ Na pastirskim poljanama smo vidjeli mjesta gdje su pastiri primili navještaj o rođenju Isusovom. Mliječna špilja je mjesto gdje je po predaji BDMarija dojila Isusa. Uputili smo se prema Ein Karemu mjestu susreta Marije i Elizabete i mjesto rođenja Ivana Krstitelja.

Trećega dana smo pošli na Maslinsku goru mjesta Isusove smrtne tjeskobe. Slijedio je razgled Kapele Uzašašća,samostan i crkva Oče naš,crkva Domus Flevit-Isusov plač nad Jeruzalemom,Getsemanski vrt s bazilikom Muke Gospodinove. Nakon svete mise posjetili smo pećinu izdaje,bazen Bethesda. Križni put smo obavili hodajući putem prema Kalvariji kojim je hodao Isus.

U dugoj koloni čekali smo ulazak u crkvu Isusova groba. Posjetili smo i Zid plača. Obavezno smo trebali pokrivala za glavu.

Četvrtoga dana smo Jeruzalem i to Sionsku goru,dvoranu posljednje večere,Davidov grob,crkvu usnuća Marijina-Dormition,crkve in Calicantu,mjesto gdje je Petar zatajio Isusa.Razgledali smo i četvrti Jeruzalema.

Petog dana smo se vozili u Betaniju,mjesto Isusovih prijatelja Marije,Marte i Lazara. Ušli smo i u Lazarov grob. Uputili smo se prema rijeci Jordan i obnovili krsna obećanja. Poslije svete mise nastavili smo put prema Mrtvome moru i osvježili se kupanjem u moru. Posjetili smo QUMRAN mjesto poznate zajednice Esena kojoj je pripadao i Ivan Krstitelj.

Šestoga dana smo se uputili prema Haifi,lučkom gradu i vidjeli Bahaiske vrtove. Uspeli smo se na brdo Karmel,razgledali crkvu Stela Maris. Krenuli smo potom prema Nazaretu mjestu gdje je svoju mladost proživio Isus. Posjetili smo crkvu Najvještenje,crkvu sv. Josipa i crkvu Marijina izvora.

Sedmoga dana smo se uputili prema brdu blaženstava gdje je Isus sažeto izneo nauk i bit Evanđelja. Vožnja po Galilejskom jezeru je bila posebna. Mornari su nas dočekali hrvatskom himnom i podigli na jarbol hrvatsku zastavu.  Pokazali su nam kako se baca mreža u more. Posjetili smo crkvu Petrova primata i sjetili se riječi koje je Isus rekao Petru; „Ti si Petar stijene i na toj stijeni sagraditi ću Crkvu svoju..“ Uputili smo se prema Tabghi gdje je Isus čudesno umnožio kruh i ribe te nahranio pet tisuća ljudi. U Kafarnaumu smo razgledali sinagogu i Petrovu kuću u kojoj je Isus ozdravi Petrovu punicu.

Brdo preobraženja-Tabor je mjesto na koje se uspeo Isus i njegova tri učenika Patra, Ivan i Jakov.

Osmoga dana smo krenuli prema Kani Galilejskoj u Crkvu svadbe gdje su bračni parovi iz naše grupe obnovili svoja bračna obećanja.

Zaključili smo ovo naše hodočašće željom da se opet vratimo u Isusovu domovinu nekom drugom prilikom.

Neopisivo je to iskustvo i velika milost za sve nas.

Avion nas je prevezao do Zagreba i našli smo se u našoj Domovini.

Dugo ćemo još vremena u svojim mislima listati slike s ovoga predivnoga hodočašća.

Zahvaljujem svima svojim župljanima koji su svjedočili naše zajedništvo. Naše sve župljane koji nisu mogli putovati s nama nosili smo u svojim srcima, molitvama i mislima.

Naša vjera je obogaćena, a pogled na Isusa je preobražen.

 

Tekst i fotografije: Matija Vonić,župnik


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

U Krašiću svečano proslavljen 122. rođendan blaženoga Alojzija Stepinca


U petak 8. svibnja 2020. svečanom svetom misom proslavljen je 122. rođendan blaženog Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, kao i dan Općine Krašić te Osnovne škole bl. Alojzija Stepinca.

Sjemeništarci hodočastili bl. Alojziju u Krašić


U srijedu 5. veljače ove godine na liturgijski spomendan sv. Agate, djevice i mučenice, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u Krašić

Četvrti dan devetnice uoči Stepinčeva


U utorak, 4. veljače 2020. u župi Presvetog Trojstva – Krašić proslavljen je četvrti dan devetnice uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca

U devetnici priprave za blagdan Stepinčeva u Krašiću služena grkokatolička liturgija


U krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u ponedjeljak 3. veljače služena je svečana liturgija sv. Ivana Zlatoustoga. Liturgijsko slavlje u sklopu devetnice povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca predslavio je apostolski administrator Križevačke eparhi

Započela devetnica u čast bl. Alojzija Stepinca u Krašiću


U rodnoj župi bl. Alojzija Stepinca u subotu 1. veljače započela je devetnica pred proslavu samog blagdana.