Objavljeno 10.02.2018

Kategorija : Župna događanja

Kardinal Puljić u Krašiću: Trebamo obnoviti Stepinčevo svjedočanstvo vjere u Uskrsloga

Euharistijsko slavlje u Stepinčevoj rodnoj Župi Presvetoga Trojstva, u zajedništvu s križevačkim vladikom mons. Nikolom Kekićem, vojnim biskupom u miru mons. Jurjem Jezerincem te oko 50 svećenika predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i metropolit.
 
Uvodeći u svoju homiliju, kardinal Puljić, koji je za ovu prigodu na sebi nosio misnicu što ju je papa Ivan Pavao II. imao odjevenu na misi beatifikacije blaženog Alojzija 1998. godine u Mariji Bistrici, prisjetio se svojih studentskih dana i riječi svoga profesora isusovca o. Mate Jovića da će oni Stepinca „doživjeti na oltaru“. Tako je i bilo. Proročki je zborio naš profesor. Tih sam se riječi sjetio u Mariji Bistrici dok je papa Ivan Pavao II. kardinala Stepinca proglašavao blaženim – kazao je Kardinal.
 

Govoreći o njegovu djetinjstvu, istaknuo je primjer Alojzijeve majke Barbare koja je ustrajno molila da postane svećenik. Nema svećeničkog zvanja, nastavio je, koje nije izmoljeno, a Alojzije je uistinu prolazio mnoge kušnje, odgajan da se žrtvuje za ono što se voli.
 
Ne bih danas želio mnogo govoriti o životu našeg Blaženika jer mislim da nema ni jednog od nas ovdje prisutnog da ne poznaje njegov život. Ako ga ne zna, neka ga bude stid. Uzmite knjigu i čitajte. Trebamo obnoviti, vrednovati, upoznati život i svjedočanstvo vjere u Uskrsloga našeg Blaženika. Dok mu se molimo od njega učimo – naglasio je kardinal Puljić.
 

U nastavku homilije izdvojio je tri Stepinčeve ljubavi koje su se zrcalile tijekom cijelog njegova života: ljubav prema Crkvi, prema istini i prema svojem, hrvatskom narodu.
 
Za Crkvu je živio i umro. Danas je žele ocrniti sa svih strana, no svi mi koji smo kršteni, ucijepljeni smo u tu Crkvu da je znademo voljeti. Mi smo ta Crkva. Svatko od nas može kazati: „Ja sam ta Crkva“. Crkva je majka, najjača na svijetu. Majka se voli, makar ima u sebi slabosti – rekao je kardinal Puljić, te nastavio: Volio je istinu, za nju je život položio. Danas je teško razlučiti istinu. Pomiješana je s tolikim lažima i poluistinama. Istina je jedino Isus Krist.
 

Blaženi Alojzije volio je svoj narod. Zar je grijeh voljeti svoj narod? – upitao je kardinal Puljić te upozorio na današnje sve češće „nabijanje kompleksa jer se Domovina voli i lijepljenje etiketa da smo fašisti i ustaše jer volimo svoje“.
 
Ovdje se ne govori da se drugoga prezire, nego da se vole svoji korijeni – pojasnio je Kardinal te ohrabrio ljude koji vode naš narod da iznjedre strategije kojima će se ostvariti napredak i obnova: moralna, društvena i gospodarska. Pozvao je vjernike da nauče svoju djecu i mlade da vole svoju grudu za koju su mnogi krv svoju lili i da mladosti utkaju ljubav prema svojim korijenima.
 

Posvijestio je kako je blaženi Alojzije toliko puta znao dići glas za obnovu obitelji, jer „bez obitelji nema društva, a obitelj je gnijezdo života. Zato je on znao vrednovati život, volio je život svakog čovjeka. Svaki čovjek je vrijedan zato jer je Božje stvorenje, i mi smo dužni vrednovati život“.
 
Moram priznati: dok se još nije smjelo čitati njegovu obranu, divio sam se njegovoj riječi, kako je znao divno ponosan biti, dostojanstvo sačuvati u svim tim teškim trenucima. Zato želim i nama dati ohrabrenje da sačuvamo svoje dostojanstvo. Nama treba tog dostojanstva da znamo sačuvati ljudsko dostojanstvo koje ne daje ni država ni politika, ni EU, niti SAD, dostojanstvo daje Bog i to trebamo znati vrednovati i živjeti: dostojanstvo čovjeka, dostojanstvo djeteta Božjega. Učimo od njega, jer treba ovaj narod obnoviti u vrednotama koje je on živio, za koje je umro i nama ostavio u baštinu. Zato ovdje, u njegovom rodnom mjestu želimo obnoviti svoj krsni savez, to dostojanstvo čovjeka, dostojanstvo djeteta Božjega da i mi ostavimo svijetli trag vrijednog života u ovom vremenu i na ovim prostorima" – zaključio je kardinal Puljić.
 

Nakon popričesne molitve svi su izmolili molitvu za što skorije proglašenje svetim blaženog Alojzija, a u znak zahvale za predvođenje ovog euharistijskog slavlja, domaći župnik vlč. Ivan Vučak Kardinalu je uručio bistu Alojzija Stepinca. Bista, djelo akademskog kipara Vida Vučaka, izrađena je prema fotografiji kardinala Stepinca u sudnici na montiranom političkom sudu 1946. godine.
 

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao Mješoviti župni zbor župe Presvetog Trojstva uz orguljsku pratnju prof. Antona Ečimovića pod ravnanjem s. Katarine Penić-Sirak. Prije euharistijskog slavlja kardinal Puljić posjetio je spomen-sobu blaženog Alojzija, gdje se zadržao u kratkoj molitvi.
 


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku


Pokojni krašićki župnik i jedan od najbližih suradnika bl. Alojzija Stepinca, vlč. Josip Vraneković, rođen je 16. ožujka 1921., prije točno 100 godina. Povodom njegova rođenja u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću će se održati proslava 21. ožujka, u sklopu

Papa primio u audijenciju nuncija Giorgia Linguu


Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu. Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku lj

Nuncij Lingua predvodio proslavu Stepinčeva u Krašiću


Na 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću središnje svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA


STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA

Osmi dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću


Misno slavlje osmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 8. veljače krapinski dekan i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju preč. Vladimir Drnetić.

Mons. Svalina: Isusova nagrada strpljivima i ustrajnima uvijek je veća od trenutačnih problema i poteškoća


Misno slavlje sedmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 7. veljače ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa svećenicima Jastrebarskoga dekanat