Objavljeno 08.02.2021

Kategorija : Župne obavijesti

Osmi dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću

U propovijedi je napomenuo da je cijeli život hodočašće u kojem se svakodnevno propitkujemo što nas očekuje. Neki možda malo pokleknu u vjeri, izgube jasan cilj svoga života, obuzmu ih različite sumnje i neznanja i pitaju se ima li smisla tražiti odgovore upravo u vjeri. Lutajući amo-tamo negdje ćemo se u konačnici zaustaviti. Kao društvo često smo zbunjeni i rastreseni; jaki događaji i zbivanja nakratko nas probude, ali bivamo sve izgubljeniji. Sve one probleme svoga života, društva i obitelji svodimo često puta na puno promišljanja, govora i velike rasprave bez konkretnih zaključaka, primijetio je propovjednik.

Kao hodočasnici na Božjem putu spasenja ostajemo izgubljeni na putu traženja Boga i ljubavi prema čovjeku. U ovom kratkom predahu i odmorištu Božjega milosrđa, pred likom našega blaženika Alojzija Stepinca želimo smiriti svoj pogled koji luta, srce koje čezne za svime i korake koji su u žurbi i nikada ne stignu na vrijeme, istaknuo je preč. Drnetić.

Promatrajući Stepinčev život, pitamo se kako mu je uspjelo živjeti vjeru usprkos svim i radostima i nedaćama, tko mu je to bio savjetnikom, od kud je crpio snagu i nadahnjivati svoj život. Odgovor je jasan i jedan – znao je stati pod križ Gospodnji, pustiti sve i slijediti Sina Božjega.

Tumačeći čitanje iz Knjige mudrosti, propovjednik je istaknuo kako Bog, Mudrost, koji nas uvijek vodi pravim stazama, „ne ostavlja pravednika na milost i nemilost zubima društva i svjetskih zbivanja“.

Svjesni smo u svom vremenu kao što je i naš blaženik bio svjestan svoga vremena; sve je vrvjelo od različitih mišljenja, ideja i odluka a glavni je problem bio kako zadržati vjeru i mir u srcu ljudi. I danas se borimo s istim izazovima, samo ih možda drukčije nazivamo. Kao što je jednom u propovijedi blaženik rekao – za život nije dostatno imati samo kruha, treba nešto više. Da čovjek može živjeti potrebno je kruha, stana i odijela za tjelesni život, ali još je potrebitiji istine, dobrote, vjere da sačuva život duše. Materijalno utažuje glad tijela a Božja riječ utažuje glad duše koja vapi Bogu, upozorio je peč. Drnetić.

Pozvao je vjernike da nadahnjujući se na životu bl. Stepinca, pokušaju svojim životom „služiti Mudrosti, Bogu koji nas vodi“. Služenje s kršćanskim načelima, moralom i Božjim zakonom suprotstavlja se samodopadnosti koja vodi da se čovjeka uzdiže u nekakvog idola. Moramo poput blaženika biti čvrste savjesti, da ne podlegnemo licemjerju.

Ukoliko svi zajedno ne naučimo kako umrijeti svojim lošim navikama i postupcima, svemu što nije Bog u našim životima i njegovo djelo osvježiti, aktivirati, nećemo se daleko odmaknuti od svoje nevjere, upozorio je propovjednik i poručio: „Moramo postati narod obraćena srca, narod koji se vraća se Bogu ne samo svojim usnama nego cijelim svojim bićem“.

Samo angažirani vjernik poput blaženika može obnoviti cijelu Crkvu; naša je dužnost da svjedočimo za Krista u ovom izazovnom modernom vremenu. Kakve god prilike i izazovi vladali moramo biti svjesni da molitva i rad uvijek vode u dobro. Neprakticiranje vjere sve više nagriza srca, naše obitelji i roditelje; fenomen sve više se uvukao ne samo u strukture, nego se sve više uvlači i nama u krv, u život i rastače ono dobro što smo primili od svojih najbližih, od roditelja, na vjeronauku, u primjeru vjere svojih najbližih.

Možemo li sada, na ovom svetom mjestu, predati Bogu zavjet po zagovoru bl. Alojzija Stepinca da u svakom danu ovozemaljskog života poput njega živjeti, da u našim životima prevladaju prave vrijednosti, koje se danas možda ne cijene, koje smo zaboravili. Nemojmo se okrenuti samo ljudskome, propadljivom kao nečemu ispravnom. „Svoj hodočasnički put na ovoj zemlji gradimo ispravno, gradimo s Bogom, gradimo na temelju Božje riječi koja nas neće odvesti krivo“, zaključio je preč. Drnetić.

Na kraju mise izmoljena je molitva za proglašenje kardinala Stepinca svetim. Upravitelj župe Ivan Vučak posebno je na kraju zahvalio sestrama služavkama Maloga Isusa koje su došle zajedno s Prijateljima Maloga Isusa, i koje su i predvodile molitvu krunice prije mise, te najavio da će se sutra moliti križni put s Isusom i bl. Stepincem; pozdravio je hodočasnike iz Hrvatskoga zagorja i njihove svećenike, zahvalio predvoditelju mise preč. Drnetiću i koncelebrantima Krapinskoga i Jastrebarskoga dekanata, te svim sudionicima slavlja, kao i ispovjednicima te Laudato tv, koja je omogućila praćenje.

Vlč. Vučak spomenuo je i obnovu „Spomen doma bl. Alojzija Stepinca“, staroga župnoga dvora u Krašiću gdje su živjeli bl. Stepinac, krašićki župnik Josip Vraneković i pet služavki Maloga Isusa, istaknuvši da dobro napreduje i nadaju se ju blagosloviti i otvoriti u srpnju, kada će se u Krašiću slaviti 100. obljetnica rođenja župnika Vranekovića, supatnika bl. Alojzija Stepinca.

Sutra, 9. veljače, misu predvodi mons. Antun Sente, ml., rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i župnik Župe Gospe Snježne u Karlovcu; a na samu 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, 10. veljače, svečanu misu u 10.30 sati predvodit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Biskup Šaško blagoslovio novoobnovljenu kapelu Uznesenja BDM na nebo u Sošicama


BISKUP ŠAŠKO BLAGOSLOVIO NOVOOBNOVLJENU KAPELU UZNESENJA BDM NA NEBO U SOŠICAMA

BLAGOSLOV NOVOOBNOVLJENE KAPELE UZNESENJA BDM NA NEBO I SVEČANU SVETU MISU BDJENJA U ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE PREDSLAVI MONS. DR. IVAN ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački


BLAGOSLOV NOVOOBNOVLJENE KAPELE UZNESENJA BDM NA NEBO I SVEČANU SVETU MISU BDJENJA U ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE PREDSLAVI MONS. DR. IVAN ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački

U Oštrcu svečano proslavljen župni blagdan


Svečano misno slavlje u povodu blagdana sv. Marije Magdalene u nedjelju 25. srpnja u Župi svete Marije Magdalene na Oštrcu

U Krašiću proslavljeno Vranekovićevo 2021.


U Krašiću proslavljeno Vranekovićevo 2021.

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku


Pokojni krašićki župnik i jedan od najbližih suradnika bl. Alojzija Stepinca, vlč. Josip Vraneković, rođen je 16. ožujka 1921., prije točno 100 godina. Povodom njegova rođenja u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću će se održati proslava 21. ožujka, u sklopu

Papa primio u audijenciju nuncija Giorgia Linguu


Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu. Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku lj