Objavljeno 15.03.2021

Kategorija : Župne obavijesti

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku

Misa zahvalnica za život vlč. Josipa Vranekovića, tzv. „Šimun Cirenac bl. Alojzija Stepinca”, održat će se 21. ožujka u 18 sati, a predvodit će ju varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, inače rodom iz Krašića.

„Ne želimo da prođe ovaj datum, a da se ne spomenemo toga velikog čovjeka koji je zaista jako zaslužan za naš mali Krašić. Župnik Josip Vraneković je dan danas u sjećanju mnogih krašićanaca kao njihov župnik”, poručio je vlč. Vučak. U nedjeljnu proslavu, napomenuo je, htjeli su uključiti datum njegova rođenja, 16. ožujka, ali i njegov imendan 19. ožujka.

Prije misnoga slavlja, u 17 sati će se održati predstavljanje knjige „U Gospodina polažem sve svoje nade”, autora Jurja Batelje, postulatora bl. Alojzija Stepinca. Knjiga je svojevrstan životopis i svjedočanstvo župnika Vranekovića, koji je bio i kroničar Stepinčevog mučeništva.

„Svi znaju da je on napisao svoje dnevnike u kojima je govorio o životu Alojzija Stepinca i tu se već vidi njegova veličina, njegova poniznost. Sebe je uvijek stavljao u drugi plan te je htio da do izražaja dođe Stepinac”, objasnio je župni upravitelj.

Knjigu o župniku Vranekoviću će predstavljati uz mons. Batelju i novi dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Šimunović. Kako je istaknuo vlč. Vučak, Vranekovićevi zapisi su kasnije doprinijeli i u kauzi za Stepinčevu beatifikaciju.

„Kada je ‘đavoljev odvjetink’ Stepinčeve kauze vidio dnevnike župnika Vranekovića, rekao je kako je svetost i moralnost Alojzija Stepinca toliko čista i ravna poput autoceste. Nije ništa mogao naći protiv njegova proglašenja blaženim, a danas sutra svetim. Jedan od puta kako biti strpljiv i moliti se Alojziju Stepincu nam sigurno pokazuje župnik Josip Vraneković. Možemo se pitati koliko bismo bili uskraćeni da nemamo te njegove dnevnike. Sada je vrijeme da i tom čovjeku kažemo ‘hvala’”, zaključio je vlč. Vučak.

Predstavljanje i misno slavlje bit će u izravnom prijenosu Laudato televizije.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku


Pokojni krašićki župnik i jedan od najbližih suradnika bl. Alojzija Stepinca, vlč. Josip Vraneković, rođen je 16. ožujka 1921., prije točno 100 godina. Povodom njegova rođenja u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću će se održati proslava 21. ožujka, u sklopu

Papa primio u audijenciju nuncija Giorgia Linguu


Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu. Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku lj

Nuncij Lingua predvodio proslavu Stepinčeva u Krašiću


Na 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću središnje svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA


STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA

Osmi dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću


Misno slavlje osmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 8. veljače krapinski dekan i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju preč. Vladimir Drnetić.

Mons. Svalina: Isusova nagrada strpljivima i ustrajnima uvijek je veća od trenutačnih problema i poteškoća


Misno slavlje sedmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 7. veljače ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa svećenicima Jastrebarskoga dekanat